Naast Roden Centraal werden ‘HUB ME-NU!’ (een methode van advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos) en ‘tanQyou’ (Transferium Marsum) genomineerd. De jury, bestaande uit Wouter Veldhuis (College van Rijksadviseurs), Bert van Wee (TU-Delft), Paul van de Coevering (BUas), Caspar de Jonge (IenW) en John Pommer (CROW-KpVV), licht de nominatie van Roden Centraal uitgebreid toe: ‘We vinden Roden Centraal een mooi voorbeeld van hoe een hub het mobiliteitsdomein en het sociale domein met elkaar verbindt. Het gaat hier om een knooppunt van kennis, vervoer, horeca en ontspanning. Aandacht is er voor zowel het verkeerskundig als ruimtelijk ontwerp vanuit het idee dat de mens centraal staat.’
Roden Centraal
De hub Roden Centraal werd op 8 september 2023 geopend en is dé ontmoetingsplek van Roden. Er komen veel voorzieningen samen. Onder andere de vernieuwde bibliotheek en de koffiecorner maken het een fijne plek om te werken, een boek te lezen of te wachten op de bus of taxi. Maar ook maatschappelijke organisaties vinden er hun plek omdat de hub goed toegankelijk én bereikbaar is voor iedereen. Niet alleen de bibliotheek werd vernieuwd, ook de inrichting van het plein werd aangepakt. Ook werd er een openbaar toilet gerealiseerd en extra beschutting voor mensen die wachten op het openbaar vervoer.
Succesverhalen ophalen
De prijsvraag waar de hub nu voor is genomineerd, werd in januari door het CROW en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) uitgeschreven. Bij veel overheden en andere partijen wordt er gewerkt aan mobiliteitshubs; begin-, eind- of overstappunten in de reis. Steeds vaker staat ook de verblijfskwaliteit en beleving van deze plaatsen centraal. Om de succesverhalen op te halen werd de prijsvraag ‘Hoe ontwerp je de meest duurzame mobiliteitshub?’ uitgeschreven.