Hub voor reizigers

Hub voor reizigers

Hub naar je bestemming!

Snel en makkelijk reizen doe je via een ‘hub’. Een hub is een schakel in je reis; ongeacht je wijze van vervoer, de plek vanaf waar je vertrekt of je eindbestemming. Er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt, want je vindt ze op meer dan 50 plekken in Groningen en Drenthe. Stap op de hub over van bus, trein, auto, fiets of voet. Zo draagt de hub bij aan een Blije Reis voor iedereen!

Hub: nadruk op gemak en beleving

‘Een hub is dus gewoon een bus- of treinstation’, zul je denken. Maar een hub is méér dan dat. De nadruk bij een hub ligt op gemak en beleving. Een hub is namelijk dé ideale plek om verschillende voorzieningen samen te voegen en te koppelen.

Denk hierbij aan faciliteiten voor alleen de reizigers, zoals een kiosk, een watertappunt, wifi of een overstappunt voor de hubtaxi. Maar denk ook aan algemene voorzieningen zoals een gezondheidscentrum, een brede school of een winkel. Gecombineerd met afhaalpunten voor bijvoorbeeld pakketjes, boodschappen of streekproducten. Een hub kan uitgroeien tot een sociaaleconomisch knooppunt van het dorp, de wijk of de regio.

Waarom hubs?

Voorzieningen verdwijnen meer en meer uit landelijk gebied. Dit betekent dat je verder moet reizen om bij de supermarkt, school of huisarts te komen. Daarnaast, verandert de wijze van vervoer. We zien de opkomst van de e-bike, de introductie van publiek vervoer, de opkomst van autonome voertuigen en de verdere digitalisering van de maatschappij. In de toekomst zal steeds meer ‘passend’ vervoer worden gevraagd en aangeboden. Dit betekent: (deel)auto, (deel)fiets, taxi en/of bus. Nu reis je vaak nog rechtstreeks van A naar B; in de toekomst zal dit meer via overstappunten gaan. Deze overstappunten worden dus steeds belangrijker. Een hub maakt overstappen prettiger.

Hub: maatwerk

Elke hub staat in een andere stad of ander dorp. Met een andere omgeving en andere wensen vanuit die omgeving. Dit betekent dat niet elke hub hetzelfde is. De provincie, gemeente, ondernemers en andere betrokkenen bekijken samen wat er mogelijk is.

Gebruik fietskluizen

Op een aantal hubs staan fietskluizen. Een fietskluis te huur via de app 'Fietskluizen'. Deze app is te downloaden in de App Store.

Reis plannen

Je kunt je reis met het openbaar vanaf een hub plannen via qbuzz.nl/gd of 9292.nl.


Bekijk de verschillende hubs hier.


Heb je vragen over hubs? Neem gerust contact met ons op!