In de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bijvoorbeeld komen deze ‘mobiliteitshubs’. De focus ligt er vooral op deelvervoer. Onlangs werd een uitgebreide presentatie gepubliceerd waarin te zien is hoe deze hubs eruit komen te zien.
Twee typen mobiliteitshubs
In het plan worden twee typen mobiliteitshubs beschreven: compact en verspreid. Een hub is compact als alle soorten vervoer dichtbij elkaar geplaatst zijn. Een hub is verspreid als de soorten deelvervoer uit elkaar of buiten het zicht zijn geplaatst. Je kan de hubs herkennen aan een groen logo in druppelvorm met daarop het woord ‘hub’. Tot eind 2022 vindt er met de ontworpen identiteit en elementen een pilot plaats op drie locaties, die wordt geëvalueerd door reizigers. Op basis van deze evaluatie wordt het plan geüpdatet en opnieuw gepubliceerd.
Ontwikkeling hubs in Groningen en Drenthe
Waar deze nieuwe mobiliteitshubs nog in de kinderschoenen staan, bestaat in de provincies Groningen en Drenthe al een netwerk van 57 hubs, waarvan sommige al doorontwikkeld worden. De focus van deze hubs ligt op de ruimtelijke kwaliteit en het aanbod van voorzieningen. Dit is vertaald naar een passend aanbod van openbaar, publiek en deelvervoer. Voorzieningen zoals WIFI watertappunten, eetgelegenheden en toiletten die aanwezig zijn op de hub, maken het een aangename plek.
Bron afbeelding: De identiteit voor hubs- handboek voor inrichting van en wayfinding voor deelmobilitieit- en hublocaties